Scheldepost Kapelse Zaken

Aan de Weststraat in Kapelle opende in januari mondhygiënistepraktijk De Bloesem haar deuren. Eigenaren zijn Antoinette Keurhorst-Wiskerke en Tina Kakebeeke, beiden volleerd tandartsassistent en mondhygiënist. Daarmee heeft de gemeente een voorziening binnen haar grenzen, die er voordien nog niet was. De naam voor de praktijk hebben de dames zeer zorgvuldig gekozen: ,,Kapelle is tenslotte de Bloesem van Zeeland. Het is ook een leuke naam en het klinkt schoon, fris en vrolijk.

Antoinette en Tina leerden elkaar kennen tijdens hun MBO-opleiding tot tandartsassistent in Goes. Sinds die tijd zijn ze vriendinnen. Antoinette werd in 1984 in Kruiningen geboren en woonde vrijwel haar gehele jeugd in Kapelle. Tina, ook van 1984, werd geboren en groeide op in Kruiningen. Na hun middelbare opleiding, begonnen ze samen aan de HBO mondzorgkunde in Nijmegen. ,,We kozen hiervoor omdat we ons wilden specialiseren. Als mondhygiëniste heb je een gebied waar je alles van weet€, aldus de dames.

Het werk van een mondhygiënist bestaat voornamelijk uit het voorlichten van mensen over hun mondgezondheid en het geven van instructies, het reinigen van het gebit en het verwijderen van tandplak en tandsteen. Tandsteen kan grote schade aanrichten aan het tandvlees en het doel van de behandeling is dan ook het gezond maken en houden van het tandvlees. Opereren aan het tandvlees doet een mondhygiënist niet. Als Antoinette en Tina zien dat de problemen zo groot zijn, dat een operatie nodig is voor een diepgaander reiniging, verwijzen ze hun klanten door naar de parodontoloog.

Klanten komen zowel op eigen initiatief als na verwijzing door de tandarts, als die dat om gezondheidsredenen nodig vindt. Dat ze altijd boven gapende monden moeten hangen, daar hebben ze geen moeite mee. Tina en Antoinette: ,,We zijn het gewend. Als je iemand met problemen behandelt en je ziet ze dan na drie maanden terug met gezond tandvlees, daar doe je het voor.

Na hun HBO liepen hun paden tijdelijk wat uiteen. Antoinette trouwde in 2007 en ging in Rotterdam wonen en werken. Tina ging met haar vriend samenwonen in Biezelinge en werkte in Goes, onder andere bij medisch centrum De Pijlers. Beiden werken nu parttime in De Bloesem. Antoinette werkt ook nog parttime bij Mondzorgcentrum Klein Molenbeek in Bergen op Zoom. Sinds kort woont ze weer met haar man in Kapelle. Tina werkt behalve bij De Bloesem parttime bij tandartspraktijk Adriaansen en vd.Meulen in Goes.

Hun eigen praktijk is nu nog in opbouw, maar de bedoeling is wel dat ze er beiden in de toekomst fulltime hun brood kunnen verdienen. ,,Al tijdens onze opleiding hadden we het idee samen een zaak te beginnen en we hebben ook altijd gezegd; op Kapelle€, aldus beiden. Doordat het pand van de Regiobank aan de Weststraat beschikbaar kwam, raakten de plannen in een stroomversnelling. Er is voldoende ruimte voor twee praktijkkamers en een receptie annex wachtkamer en er is voldoende gratis parkeergelegenheid pal voor de deur. Bovendien was er nog geen mondhygiënist in Kapelle en omgeving; de dichtstbijzijnde zijn in Goes en die hebben het erg druk. Klanten komen ook van buiten de gemeente. ,,Kapelle is voor ons een goede plek. Het ligt vrij centraal en is goed bereikbaar. De mensen komen hier graag, veel klanten combineren een bezoekje aan ons met een bezoek aan de winkels. Het is bovendien wel zo leuk dat we hier allebei ook wonen€, aldus Tina en Antoinette tot slot.
Mondhygiëniste praktijk De Bloesem, Weststraat 15, Kapelle. Telefoon 0113-340098, bezoek op afspraak.

Desiré Schouten