Slechte adem / vieze smaak

Bij halitose ( slechte adem) vindt iemand de geur van zijn/ haar adem onaangenaam. De mensen in de omgeving kunnen dit opmerken en kunnen grote problemen hebben met de vieze geur waardoor vermijdingsgedrag kan ontstaan. Meestal wordt ervan uit gegaan dat maagproblemen de oorzaak van halitose zijn, maar de hoofdoorzaak is veelal in de mond terug te vinden.

Een veel voorkomende vorm van halitose wordt veroorzaakt door roken, het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcoholhoudende dranken. Daarnaast heeft vrijwel iedereen s ochtends last van halitose. Dit komt omdat tijdens de slaap de speekselproductie minder is en door de afbraak van zwavelhoudende eiwitten in de mond. Verder kunnen infecties en aandoeningen aan de luchtwegen bijdragen aan de geur van de adem.

Behandeling halitose

De behandeling begint met het nader onderzoeken van de mondholte. Er worden tips en instructies gegeven om de mondhygiËne optimaal te krijgen. Wanneer nodig wordt de tandvleesontsteking behandeld. Naast een behandeling bij een mondhygiënist zijn er speciale producten die de halitose bestrijden. Vraag hierover advies bij uw tandarts of mondhygiënist. Naast het behandelen van tandvleesontsteking, het reinigen van het gebit en het reinigen van de tong kunnen er nog aanvullende maatregelen nodig zijn om de halitose onder controle te kunnen houden. Drink veel water, verminder het koffiegebruik.

Daarnaast zijn het stoppen met roken, het verminderen van stress en een regelmatiger leefpatroon belangrijke maatregelen die moeilijker te veranderen zijn maar zeker bijdragen in het onder controle krijgen van halitose.