Tandvleesontsteking

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten. De wortels van tanden en kiezen zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees is vastgehecht aan het kaakbot en de tanden en kiezen. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep ( max. 3 mm).

 

Afbeelding 1 en 2: gezond tandvlees

Gingivitis

Door de grote hoeveelheden bacteriËn in de mond die zich samen met de etensresten aan de tanden hechten (tandplak) kan een ontsteking ontstaan. Tandplak wordt heel de dag door gevormd. Het heeft echt er 24 uur nodig om actief te worden. Daarna kan tandplak zich verkalken tot tandsteen en/ of tandvleesontsteking veroorzaken. Zonder tandplak ontstaat er geen tandsteen. Zorg dus dat u elke 24 uur uw mond optimaal reinigt! Als deze ontsteking zich tot het tandvlees beperkt, noemen we dit gingivitis. Het tandvlees kan dan rood,slap en gezwollen zijn. Ook kan het tandvlees gaan bloeden.

 

Afbeelding 3 en 4: gingivitis

Parodontitis

Ontsteking van het tandvlees (gingivitis) kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets steeds dieper. Doordat er een steeds diepere ruimte ontstaat gaat daar ook makkelijk plak en tandsteen inzitten, waardoor de ontsteking steeds een stapje verder kan gaan. Het tandvlees gaat terugtrekken en ook kan er een vieze smaak of slechte adem ontstaan.
Parodontitis wordt vaak pas in een gevorderd stadium ontdekt omdat het zelden pijnklachten geeft. In het gevorderde stadium kunnen er klachten optreden bijvoorbeeld het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van ruimte tussen tanden en kiezen. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat er onherstelbare schade aan het gebit optreed en er kunnen zelfs tanden en kiezen uitvallen. U kunt dus een gezond gebit hebben, maar als het fundament aangetast wordt door parodontitis dan kunnen deze gezonde tanden en kiezen verloren gaan. Verloren gegaan kaakbot groeit niet meer aan. In de meeste gevallen kan het proces wel tot stilstand gebracht worden door een parodontale behandeling en een goede mondhygiëne.

Afbeelding 5: parodontitis / Afbeelding 6: Vergevorderde parodontitis

Behandeling van tandvleesproblemen

Onder het tandvlees kunt u zelf niet schoonmaken. Dit zal door de mondhygiënist gedaan worden. Daarna is het belangrijk dat u het zelf heel goed bijhoud. Een goede mondhygiËne is het belangrijkste onderdeel. De mondhygienist kan u hier uitleg en instructies voor geven.
Risicofactoren en gingivitis/parodontitis

De hoofdoorzaak van tandvleesontsteking is veelal een slechte mondhygiËne, oftewel plak en/ of tandsteen die te lang op de tanden en kiezen zit. Daarnaast zijn er diverse factoren van invloed.

Roken

Parodontitis komt vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers. Daarnaast is de ernst van parodontitis bij rokers groter dan bij niet-rokers en reageren rokers vaak minder goed op de behandeling dan niet rokers. Door het roken vernauwen de bloedvaten waardoor er geen goede doorbloeding is. Dit geeft nog een probleem omdat hierdoor de ontsteking veelal pas later opgemerkt wordt ( geen bloeding van het tandvlees)en het risico aanwezig is dat de ontsteking zich uitgebreid heeft naar het kaakbot ( parodontitis). Daarnaast worden door het roken de wanden van de bloedvaten minder doorgankelijk met als gevolg dat er minder afweercellen goed functioneren tegen de bacteriËn in tandplak. Deze schadelijke bacteriËn zorgen tevens voor een verminderde speekselproductie die normaalgesproken het natuurlijk evenwicht hersteld na eten en drinken.

Diabetes (suikerziekte)

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met diabetes en dan voornamelijk de niet goed ingestelde diabetes een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis en andere mondproblemen hebben. Diabetes kan tandvleesontstekingen verergeren en tandvleesontstekingen kunnen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken. Daarnaast is de kans op abcessen bij parodontitis groter.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen bv tijdens zwangerschap niet alleen een hoger risico op tandvleesontstekingen geven maar als de tandvleesontsteking ernstig wordt, hebben zwangere vrouwen zelfs een verhoogd risico op een vroeggeboren baby met een laag geboortegewicht.

Stress

Stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken, het vermindert het vermogen van het lichaam om een infectie, zoals bijvoorbeeld een parodontale ontsteking, te bestrijden. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen groter zijn.

Medicatie

Verschillende vormen van medicatie bijvoorbeeld: anti-depressiva kunnen de mondgezondheid aantasten. Deze medicatie(s) leiden tot een vermindering van speekselafgifte(droge mond). Dit verhoogt het risico op tandvleesontstekingen.

Ziekten

Ziekten als kanker of aids, maar ook de behandeling van deze ziekten kunnen de mondgezondheid aantasten.

Genetische factoren

Als gevolg van genetische factoren krijgen sommige mensen eerder parodontitis dan anderen.

De algemene gezondheid en de mondgezondheid beïnvloeden elkaar daarom is het belangrijk dat uw tandarts en mondhygiënist op de hoogte zijn (en blijven) van uw gezondheid.