Uw gebit tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft u meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (zwangerschapsgingivitis of parodontitis).

Door veranderingen in de hormoonhuishouding ontstaan er sneller mondproblemen, daarnaast wordt de groei van bepaalde bacteriËn gestimuleerd. Uw tandvlees reageert heftiger op de aanwezigheid van tandplak hierdoor bestaat er een hoger risico op tandvleesontstekingen.

Uit wetenschappelijk onderzoek bij vrouwen met tandvleesontsteking en verhoogde spiegels van het hormoon prostaglandine ontstaan. Tegen het eind van de zwangerschap kunnen verhoogde prostaglandinespiegels weeËn opwekken en zo het risico van vroeggeboorte verhogen. Recent is aangetoond dat behandeling van parodontitis voor de 28e week van de zwangerschap de kans op vroeggeboortes significant verminderd.

Na overgeven niet direct poetsen!

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van misselijkheid en eventueel overgeven. Poets nooit direct na het overgeven de tanden. De verleiding is groot om dit wel te doen, maar de zuren uit de maag die tijdens het overgeven langs te tanden en kiezen zijn geweest tasten het gebit aan. De zuren zorgen ervoor dat het bovenste laagje van de tanden en kiezen zacht wordt. Een tandenborstel en tandpasta hebben een schurende werking. Als u na het overgeven de tanden poetst dan poetst u dus het zacht geworden laagje weg. Dit kan tanderosie tot gevolg hebben. Het is beter om uw mond te spoelen met water en minimaal 30 tot 60 minuten te wachten met poetsen.

In geval van misselijkheid is het verleidelijk om de laatste kiezen in de mond met poetsen over te slaan. Het is erg belangrijk om deze kiezen extra goed schoon te houden. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een kindertandenborstel of elektrische tandenborstel gebruiken, deze hebben een kleinere borstelkop zodat ze beter te verdragen zijn achterin de mond.